Какво се случи до този час?   Парламентът включи в дневния си

...
Какво се случи до този час?  
Парламентът включи в дневния си
Коментари Харесай

Без увеличение на заплатите до март. Ще се справите ли с разходите?

Какво се случи до този час?   

Парламентът включи в дневния си ред декларацията на " Продължаваме промяната ", с която Народното събрание упорства държавното управление да извърши отговорностите си и да внесе бюджет за следващата година. " За " гласоподаваха 113 народни представители, 104 - " срещу ". Предложението беше подкрепено от депутатите от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", а Делян Добрев от ГЕРБ подсети, че удължаването на в този момент настоящия бюджет към този момент е признато на първо четене. 

Кабинетът ще разиска решение, което да обезпечи еднократна помощ за отопление в размер на 300 лева за още 50 хиляди фамилии, заяви служебният министър председател Гълъб Донев преди днешното съвещание на Министерския съвет. Право на тази помощ имат фамилиите с деца с трайни увреждания, фамилиите с деца без право на наследствена пенсия от умрял родител, деца сираци, хора с увреждания, потърпевши от пожари, наводнения и други естествени бедствия през тази година, както и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. 

Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу е на публично посещаване в България по покана на президента Румен Радев. На 38 години все още на избирането си, тя е най-младият президент на страната си, и един от най-младите в света и втората жена президент на Косово. А до момента в който у нас Османи-Садриу се среща на четири очи с Радев на " Дондуков " 2, в прилежаща Румъния продължава срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО. Вчера те осъдиха експанзията на Русия против Украйна, потвърдиха поддръжката си за Молдова и взеха решение да укрепят Източния фланг. За повторно Букурещ е хазаин на събитие на високо ниво на НАТО след срещата на върха през 2008 година Това е първата след началото на войната против Украйна, която се провежда в източен съдружник от Алианса. 

Подробно за тематиките от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в:  -  - 

Какво ни впечатли доскоро?   

 

А какво ще кажете за това?

На първо четене Народното събрание удължи действието на настоящия бюджет до март следващата година. Това значи, че минималната заплата остава 710 лв., а минималният размер на пенсията - 467 лв.. Между двете четения може да настъпят промени поради редица депутатски оферти. Срещу удължаването на бюджета се оповестиха от Политическа партия, Българска социалистическа партия, а " Възраждане " се въздържаха. От партията на Кирил Петков и през днешния ден настояха служебният кабинет да внесе напълно нов бюджет за 2023 година На този декор КНСБ провежда протестна акция пред Народното събрание. Синдикалистите ще подарят на депутатите " протестна елха ", на която вместо коледни играчки ще бъдат сложени настояванията на работещите. Акцията е продължение на почналата преди два месеца акция под мотото " Да защитим приходите от инфлацията и работните места в рецесията ". Те упорстват народните представители да изискат от служебното държавно управление да внесе план на закон за държавния бюджет за 2023 година, да има покачване на минималната работна заплата от 710 на 850 лв., нарастване с най-малко 13% на всички заплати в публичния бранш и с най-малко 20 на 100 за работещите на терен.

Ето за какво ви питаме: 



Гласувайте и коментирайте по тематиката в страницата на подкаста. Най-интересните ваши отзиви ще цитираме във вечерния новинарски Podcast тъкмо в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете персонално да споделите мнение по тематиката, да изпратите вест или да предложите концепция, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за противоположна връзка. Ние четем всички мнения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР